Bibliotheek op school

Bibliotheek Vlissingen ontwikkelt sinds 2008 bibliotheken op basisscholen. Deze schoolbibliotheken zijn toegankelijk voor alle kinderen van de school en de docenten. Op deze manier stimuleert de bibliotheek het lezen onder de leerlingen. Zo bieden we kinderen betere kansen op het gebied van taalonderwijs.

Bibliotheek binnen basisscholen

Bibliotheek Vlissingen richt deze bibliotheekvestigingen binnen de basisscholen in ter versterking van het taalonderwijs, voor leesbevordering en voor het aanleren van informatievaardigheden. De bibliotheek op school is een centraal gelegen ruimte waar veel boeken staan, die de kinderen op school of thuis kunnen gebruiken. Zo helpt de bibliotheek bij het vergroten van de woordenschat en de ontwikkeling van leesvaardigheid. Door de aanwezigheid van een bibliotheek in de school worden daar alle leerlingen bereikt. Anders is dat slechts 46%.

Locaties

In mei 2008 opende Bibliotheek Vlissingen de eerste mediatheek op een basisschool. Op de volgende scholen in Vlissingen hebben we ondertussen een bibliotheek ingericht: Het Kroonjuweel, De Tweemaster-Kameleon, De Burcht–Rietheim, De Wissel, De Combinatie, de Louise de Colignyschool, de Theo Thijssenschool en de Vlissingse Schoolvereniging. Wij willen op elke basisschool in Vlissingen een bibliotheek openen in samenwerking met de school.

Ondersteuning

De bibliotheek beschikt op gezette tijden over een leesconsulent die de kinderen en leerkrachten maximale ondersteuning biedt bij het gebruik van de bibliotheek. Daarnaast organiseert de leesconsulent onder schooltijd activiteiten op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid.

Lenen

De bibliotheek op school is toegankelijk voor alle betrokken kinderen en andere gebruikers van de school. Dat kan binnen de schooltijden, maar ook buiten schooltijd zijn er mogelijkheden om te lenen. De openingstijden van de bibliotheken verschillen per school.

De bibliotheek levert boeken voor gebruik in de les op school, maar ook om thuis te lezen. In elke school zijn kinderen ‘in dienst’ als bibliotheekmedewerker. Zij helpen vooral met de uitleen van de vele honderden boeken zodat kinderen die mee naar huis kunnen nemen.

Gratis lid

Alle kinderen van de school kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Ouders van leerlingen ontvangen hiervoor een aanvraagformulier. Ook jongere broertjes of zusjes mogen gratis lid worden.

Is er een bibliotheek op de school van jouw kind? Download de folder hier voor meer informatie. Kijk voor een impressie van een bibliotheek op school naar dit filmpje. Voor meer informatie over de bibliotheek op school kun je contact opnemen met Karien Krijt (kkrijt@vlissingen.nl)